Føler du deg slapp? Får du liten effekt av treningen din?
Er immunforsvaret ditt dårligere om vinteren?
Da kan du ha for lite D-vitamin i kroppen.
D vitaminer får vi naturlig av å oppholde oss i sollys. Det daglige behovet dekkes f eks ved å la ansikt og armer være utildekket i sollys rundt 15 minutter. Dette er enkelt å få til i sommerhalvåret, men om vinteren er dette ikke mulig å få til i Norge.
Spesielt er mennesker med mørkere hudfarge utsatt for mangel på vitamin D fordi det kreves mer sollys for at kroppen skal omgjøre sollyset til vitamin D i huden vår.
En løsning er å spise mat med mye D-vitaminer slik som fet fisk eller mat tilsatt vitamin D hver eneste dag. Dette er ikke like enkelt for alle, så den enkleste måten er derfor å ta kosttilskudd med vitamin D.
D vitamin er viktig for opprettholdelsen av en sunn benbygning. For lite kan føre til benskjørhet på eldre dager. D vitamin sørger for opptak av kalsium fra maten vi spiser, og det sørger også for at kalsium som er på vei ut av kroppen tas opp igjen i nyrene våre.
D vitamin påvirker treningseffekten vår. D vitamin er med på å sørge for at muskelceller utnytter kalsium slik at musklene vokser og utvikler seg slik de skal. D vitamin øker størrelsen og antall muskelfibre slik at vi kan prestere bedre. Det viser seg at dette gjelder spesielt hos eldre mennesker.
D vitamin er med på å opprettholde et godt immunforsvar.
Uten tilstrekkelig med D vitamin øker risikoen for sykdom. I følge NHI (Norsk helseinformatikk) er vitamin D gunstig for prognosen på flere alvorlige sykdommer. Mangel er forbundet med økt risiko for en rekke sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og kreft.
https://nhi.no/kosthold/ernaring/bedre-treningseffekt-med-vitamin-d/?page=4
D vitamin bidrar også til å opprettholde våre kognitive evner, dvs våre evner til å lære og forstå. Personer med mangel på D vitamin har også vist seg å være mer utsatt for depresjon.
For MYE D vitamin kan være helseskadelig, og kan føre til alvorlig sykdom som nyresvikt og forgiftning.
Anbefalt inntak er 10 mikrogram for voksne og 20 mikrogram for eldre personer.
Øvre grense for barn fra 11 til 18 år er 40 mikrogram, mens for voksne over 18 år er maksimalt inntak 80 mikrogram. 40 og 80 mikrogram vitamin D tilsvarer hhv 1600 IE og 3200 IE (internasjonale enheter).
https://nhi.no/kosthold/ernaring/bedre-treningseffekt-med-vitamin-d/?page=4